Managementul Siguranței Alimentelor

Codex.Ro este partenerul tău cu resurse care fac diferența
Search for glossary terms (regular expression allowed)
Term Definition
Gestiunea riscului

Denumire dată procesului, diferit de evaluarea riscului, de apreciere a politicilor alternative prin consultarea părților interesate, luând în considerare evaluarea riscului și alți factori legitimi și, dacă este necesar, selectând opțiunile de prevenire și control adecvate.

Glicidamidă

Un metabolit al acrilamidei care se formează după consumul alimentelor ce conțin acrilamidă.

Gluten

Denumire dată proteinei care se găsește în grâu, orz și secară, ingestia acesteia declanșând simptomele bolii celiace.

Grad suficient de dezvoltare

Denumire dată maturizării funcțiilor corporale necesare pentru metabolizarea alimentelor diferite de lapte, altele decât laptele matern sau formulele pentru sugari, și evoluțiilor neurologice necesare pentru o trecere sigură și eficientă de la alăptare la hrănirea cu lingurița și la mâncatul independent, manifestată prin interesul vizibil al sugarului față de alimentele diferite de lapte și față de mâncat.

grăsimi animale procesate

sortimente de grăsime derivată din carne procesată, incluzând oase, şi care sunt destinate consumului uman;

Grup cu evaluare cumulativă

Denumire dată substanțelor chimice considerate grup datorită susceptibilității de a acționa asupra organismului în același mod.

HACCP

Sistem care identifică, evaluează şi controlează reacţiile accidentale care sunt semnificative pentru menţinerea siguranţei alimentelor.

Hipermarket

unitate cu spaţii şi capacităţi de depozitare şi vânzare distincte în care se desfăşoară activităţi pentru recepţia, depozitarea distinctă şi vânzarea în raioane separate a produselor de origine animală şi nonanimală provenite din unităţi autorizate şi/sau înregistrate sanitar veterinar şi pentru siguranţa alimentelor, incluzând activităţi de tip măcelărie sau carmangerie, desfăşurate în spaţii separate înregistrate sanitar veterinar şi pentru siguranţa alimentelor, în conformitate cu prevederile normei sanitare veterinare şi pentru siguranţa alimentelor, în acesta categorie sunt incluse şi unităţile de tip cash & carry, care vând alimente către comercianţii înregistraţi pe bază de cartelă proprie în vederea comercializării directe către consumatorul final prin alte unităţi de vânzare cu amănuntul

Synonyms - Supermarket
Hrană pentru animale

1 - produs simplu sau compus (produse simple sau compuse), fie procesat (procesate), semiprocesat (semiprocesate) sau brut (brute), care este destinat (sunt destinate) hrănirii animalelor care sunt folosite pentru obţinerea de alimente

iARN

Denumire dată blocării activităților normale ale genelor de către molecule de ARN. Acest proces natural este folosit de biologi pentru a cerceta modul în care funcționează genele în organism.

Identificare a pericolelor

Denumire dată primei etape a evaluării riscurilor, care presupune identificarea agenților fizici, chimici și biologici capabili să provoace efecte adverse asupra sănătății.

Ierarhie a riscurilor

Denumire dată metodei de stabilire a priorității riscurilor în funcție de probabilitatea și gravitatea acestora.

Igienă

Lipsa oricărui contaminant fizic, chimic sau biologic care poate fi înglobat sau poate ajunge accidental în produsul alimentar și care poate avea consecințe directe sau indirecte asupra stării de normalitate fiziologică/sănătate a celui care consumă produsul alimentar.

Igiena hranei pentru animale

Denumire dată măsurilor și condițiilor necesare prevenirii riscurilor și garantării caracterului specific pentru consumul animal al hranei pentru animale, ținând cont de utilizarea prevăzută pentru aceasta.

Igiena în industria alimentară

Toate condiţiile şi măsurile necesare pentru garantarea siguranţei şi a sănătăţii alimentelor, în toate fazele procesului din industria alimentară.