Term | Definition |
---|---|
Gestiunea riscului | Denumire dată procesului, diferit de evaluarea riscului, de apreciere a politicilor alternative prin consultarea părților interesate, luând în considerare evaluarea riscului și alți factori legitimi și, dacă este necesar, selectând opțiunile de prevenire și control adecvate. |
Glicidamidă | Un metabolit al acrilamidei care se formează după consumul alimentelor ce conțin acrilamidă. |
Gluten | Denumire dată proteinei care se găsește în grâu, orz și secară, ingestia acesteia declanșând simptomele bolii celiace. |
Grad suficient de dezvoltare | Denumire dată maturizării funcțiilor corporale necesare pentru metabolizarea alimentelor diferite de lapte, altele decât laptele matern sau formulele pentru sugari, și evoluțiilor neurologice necesare pentru o trecere sigură și eficientă de la alăptare la hrănirea cu lingurița și la mâncatul independent, manifestată prin interesul vizibil al sugarului față de alimentele diferite de lapte și față de mâncat. |
grăsimi animale procesate | sortimente de grăsime derivată din carne procesată, incluzând oase, şi care sunt destinate consumului uman; |
Grup cu evaluare cumulativă | Denumire dată substanțelor chimice considerate grup datorită susceptibilității de a acționa asupra organismului în același mod. |
HACCP | Sistem care identifică, evaluează şi controlează reacţiile accidentale care sunt semnificative pentru menţinerea siguranţei alimentelor. |
Hipermarket | unitate cu spaţii şi capacităţi de depozitare şi vânzare distincte în care se desfăşoară activităţi pentru recepţia, depozitarea distinctă şi vânzarea în raioane separate a produselor de origine animală şi nonanimală provenite din unităţi autorizate şi/sau înregistrate sanitar veterinar şi pentru siguranţa alimentelor, incluzând activităţi de tip măcelărie sau carmangerie, desfăşurate în spaţii separate înregistrate sanitar veterinar şi pentru siguranţa alimentelor, în conformitate cu prevederile normei sanitare veterinare şi pentru siguranţa alimentelor, în acesta categorie sunt incluse şi unităţile de tip cash & carry, care vând alimente către comercianţii înregistraţi pe bază de cartelă proprie în vederea comercializării directe către consumatorul final prin alte unităţi de vânzare cu amănuntul |
Hrană pentru animale | 1 - produs simplu sau compus (produse simple sau compuse), fie procesat (procesate), semiprocesat (semiprocesate) sau brut (brute), care este destinat (sunt destinate) hrănirii animalelor care sunt folosite pentru obţinerea de alimente |
iARN | Denumire dată blocării activităților normale ale genelor de către molecule de ARN. Acest proces natural este folosit de biologi pentru a cerceta modul în care funcționează genele în organism. |
Identificare a pericolelor | Denumire dată primei etape a evaluării riscurilor, care presupune identificarea agenților fizici, chimici și biologici capabili să provoace efecte adverse asupra sănătății. |
Ierarhie a riscurilor | Denumire dată metodei de stabilire a priorității riscurilor în funcție de probabilitatea și gravitatea acestora. |
Igienă | Lipsa oricărui contaminant fizic, chimic sau biologic care poate fi înglobat sau poate ajunge accidental în produsul alimentar și care poate avea consecințe directe sau indirecte asupra stării de normalitate fiziologică/sănătate a celui care consumă produsul alimentar. |
Igiena hranei pentru animale | Denumire dată măsurilor și condițiilor necesare prevenirii riscurilor și garantării caracterului specific pentru consumul animal al hranei pentru animale, ținând cont de utilizarea prevăzută pentru aceasta. |
Igiena în industria alimentară | Toate condiţiile şi măsurile necesare pentru garantarea siguranţei şi a sănătăţii alimentelor, în toate fazele procesului din industria alimentară. |