Managementul Siguranței Alimentelor

Codex.Ro este partenerul tău cu resurse care fac diferența
Search for glossary terms (regular expression allowed)
Term Definition
Indicator epidemiologic

Denumire dată valorii măsurate care arată cât de răspândit și de puternic este un pericol într-o populație sau care indică riscul pentru sănătatea umanăde exemplu, evaluările privind igiena precară la punctele de vânzare pot fi folosite ca indiciu al riscului de intoxicație alimentară.

Indice de masă corporală

Denumire dată indicatorului care exprimă relația dintre greutatea și înălțimea unei persoane, calculat prin împărțirea greutății în kilograme la pătratul înălțimii în metri, utilizat pentru a evalua dacă greutatea unei persoane este adecvată.

Informaţii documentate

informaţii care necesită a fi controlate şi menţinute de o organizaţie (3.31), precum şi suportul care le conţine

Inginerie genetică (IG)

Denumire dată procesului care modifică materialul genetic al unui organism prin modificarea, eliminarea sau introducerea de ADN nou în genomul său.

Ingredient

Denumire dată oricărei substanțe adăugate intenționat unui aliment, care va rămâne în produsul finit, chiar dacă sub o formă modificată.

înregistrare pentru siguranţa alimentelor

înscrierea unităţilor care produc alimente de origine nonanimală prevăzute în anexa nr. 9 de către direcţiile sanitare veterinare şi pentru siguranţa alimentelor judeţene, respectiv a municipiului Bucureşti, în baza unei cereri scrise din partea reprezentantului legal al unităţii;

Înregistrare sanitară veterinară
1. Înscrierea producătorilor în listele privind vânzarea directă, de către direcţia sanitar-veterinară şi pentru siguranţa alimentelor judeţeană, respectiv a municipiului Bucureşti, în baza unei solicitări scrise din partea beneficiarului;
Insecticid

Denumire dată substanței care ucide insectele.

Inspecţie

1. examinarea oricărui aspect privind alimentele, pentru a se verifica faptul că astfel de aspecte sunt conforme cu cerinţele legislaţiei în domeniul alimentelor

Inspectorii autorităţii sanitar-veterinare şi pentru siguranţa alimentelor

personalul de specialitate angajat, în condiţiile legii, al Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor, respectiv al direcţiilor sanitar-veterinare şi pentru siguranţa alimentelor judeţene sau a municipiului Bucureşti, cu atribuţii de control oficial conform fişei postului

Instituție sanitară

Denumire dată unei organizații al cărei obiectiv principal este îngrijirea sau tratarea pacienților sau promovarea sănătății publice.

Instrucțiuni de Igienă

Un suport informațional ce face parte din Bună Practică de Producție Igienică și care stabilește detaliat regulile ce trebuie respectate de către angajați, referitoare la condițiile igienico-sanitare ale personalului, punctelor de lucru și echipamentelor.

Instrucțiuni de utilizare

Denumire dată informațiilor furnizate de către producător pentru a informa utilizatorul despre scopul propus al unui dispozitiv, despre utilizarea corectă a acestuia, precum și despre orice precauție care trebuie luată.

Interacțiunea dintre agentul patogen și gazdă

Denumire dată interacțiunii dintre un agent patogen, cum ar fi o bacterie, virus sau parazit, și organismul viu, sau gazda, care poate dezvolta boala.

Interfață om-animal

Denumire dată termenului ce descrie modurile de interacțiune dintre animale și oameni, determinând o cale de transmitere a bolilor, cum ar fi prin alimente sau medii contaminate.