Term | Definition |
---|---|
Indicator epidemiologic | Denumire dată valorii măsurate care arată cât de răspândit și de puternic este un pericol într-o populație sau care indică riscul pentru sănătatea umanăde exemplu, evaluările privind igiena precară la punctele de vânzare pot fi folosite ca indiciu al riscului de intoxicație alimentară. |
Indice de masă corporală | Denumire dată indicatorului care exprimă relația dintre greutatea și înălțimea unei persoane, calculat prin împărțirea greutății în kilograme la pătratul înălțimii în metri, utilizat pentru a evalua dacă greutatea unei persoane este adecvată. |
Informaţii documentate | informaţii care necesită a fi controlate şi menţinute de o organizaţie (3.31), precum şi suportul care le conţine |
Inginerie genetică (IG) | Denumire dată procesului care modifică materialul genetic al unui organism prin modificarea, eliminarea sau introducerea de ADN nou în genomul său. |
Ingredient | Denumire dată oricărei substanțe adăugate intenționat unui aliment, care va rămâne în produsul finit, chiar dacă sub o formă modificată. |
înregistrare pentru siguranţa alimentelor | înscrierea unităţilor care produc alimente de origine nonanimală prevăzute în anexa nr. 9 de către direcţiile sanitare veterinare şi pentru siguranţa alimentelor judeţene, respectiv a municipiului Bucureşti, în baza unei cereri scrise din partea reprezentantului legal al unităţii; |
Înregistrare sanitară veterinară | 1. Înscrierea producătorilor în listele privind vânzarea directă, de către direcţia sanitar-veterinară şi pentru siguranţa alimentelor judeţeană, respectiv a municipiului Bucureşti, în baza unei solicitări scrise din partea beneficiarului; |
Insecticid | Denumire dată substanței care ucide insectele. |
Inspecţie | 1. examinarea oricărui aspect privind alimentele, pentru a se verifica faptul că astfel de aspecte sunt conforme cu cerinţele legislaţiei în domeniul alimentelor |
Inspectorii autorităţii sanitar-veterinare şi pentru siguranţa alimentelor | personalul de specialitate angajat, în condiţiile legii, al Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor, respectiv al direcţiilor sanitar-veterinare şi pentru siguranţa alimentelor judeţene sau a municipiului Bucureşti, cu atribuţii de control oficial conform fişei postului |
Instituție sanitară | Denumire dată unei organizații al cărei obiectiv principal este îngrijirea sau tratarea pacienților sau promovarea sănătății publice. |
Instrucțiuni de Igienă | Un suport informațional ce face parte din Bună Practică de Producție Igienică și care stabilește detaliat regulile ce trebuie respectate de către angajați, referitoare la condițiile igienico-sanitare ale personalului, punctelor de lucru și echipamentelor. |
Instrucțiuni de utilizare | Denumire dată informațiilor furnizate de către producător pentru a informa utilizatorul despre scopul propus al unui dispozitiv, despre utilizarea corectă a acestuia, precum și despre orice precauție care trebuie luată. |
Interacțiunea dintre agentul patogen și gazdă | Denumire dată interacțiunii dintre un agent patogen, cum ar fi o bacterie, virus sau parazit, și organismul viu, sau gazda, care poate dezvolta boala. |
Interfață om-animal | Denumire dată termenului ce descrie modurile de interacțiune dintre animale și oameni, determinând o cale de transmitere a bolilor, cum ar fi prin alimente sau medii contaminate. |