Term | Definition |
---|---|
Alterarea alimentelor | Modificările caracteristicilor unui aliment, care îl fac impropriu pentru consum, afectând grav sănătatea consumatorului, modificări care pot fi detectate organoleptic. Conform Ghid-ului de bune practici de igienă și producție culinară în Punctele Gastronomice Locale |
Ambarcaţiune de pescuit | navă sau ambarcaţiune dotată cu echipamente pentru capturarea şi depozitarea peştelui sălbatic sau de acvacultură pentru o perioadă scurtă de timp, destinat unei unităţi autorizate/înregistrate sanitar veterinar sau vânzării directe către consumatorul final, la punctul de debarcare. |
AMC | Aparate de masura si control |
Amendamente | Denumire dată modificărilor sau completărilor aduse unui act legislativ, document sau regulament. |
Amenințare gravă la adresa sănătății publice | Denumire dată unui eveniment care ar putea duce la un risc iminent de deces, de deteriorare gravă a stării de sănătate a unei persoane sau de apariție a unei boli grave care poate necesita măsuri prompte de remediere și care poate cauza o rată semnificativă a morbidității sau a mortalității la om sau care este neobișnuită sau neașteptată pentru respectivul loc și moment. |
Amestec chimic | Amestec de substanțe în care fiecare substanță chimică poate avea un efect identificabil separat asupra organismului și/sau un efect combinat. |
Aminoacid | Elementul constitutiv din care sunt alcătuite proteinele. Unii aminoacizi pot fi produși de corpul uman, în timp ce alții pot fi obținuți doar prin alimentație. |
Amplasament | Orice clădire sau loc în care se manipulează alimentele, precum şi mediul înconjurător, care sunt controlate de acelaşi management de sistem.
|
Analiză de incertitudine | Metodă de identificare a surselor de incertitudine dintr-un calcul realizat pentru evaluarea riscurilor și de estimare a dimensiunii și direcției acestora, astfel încât să se poată ține seama de erori. |
Analiză risc-beneficiu | Metodă de cântărire a riscurilor probabile (din punctul de vedere al incidenței și al gravității) asociate cu expunerea la o substanță în raport cu beneficiile probabile. |
Analiza riscului | Un proces constând din trei componente interconectate: evaluarea riscului, managementul riscului și comunicarea riscurilor. |
Analiza riscurilor | Procesul de colectare și evaluare a informațiilor privind riscurile identificate în materiile prime și alte ingrediente, în mediu, în proces sau în produsele alimentare, precum și condițiile care conduc la prezența lor, pentru a stabili dacă ele reprezintă sau nu riscuri semnificative. (GENERAL PRINCIPLES OF FOOD HYGIENE - CXC 1-1969) |
Analiza riscurilor și punctele critice de control | Sistem care identifică, evaluează și controlează pericolele la adresa siguranței alimentare. Este implementat de întreprinderile alimentare pentru a asigura producerea, depozitarea și transportul alimentelor în condiții de siguranță. |
Animal de companie | Denumire dată unui animal deținut, din speciile enumerate în anexa I, deținut în scopuri private necomerciale. |
Animale | Denumire dată animalelor vertebrate și nevertebrate. |