Managementul Siguranței Alimentelor

Codex.Ro este partenerul tău cu resurse care fac diferența
Search for glossary terms (regular expression allowed)
Term Definition
Alterarea alimentelor

Modificările caracteristicilor unui aliment, care îl fac impropriu pentru consum, afectând grav sănătatea consumatorului, modificări care pot fi detectate organoleptic.

Conform Ghid-ului de bune practici de igienă și producție culinară în Punctele Gastronomice Locale

Ambarcaţiune de pescuit

navă sau ambarcaţiune dotată cu echipamente pentru capturarea şi depozitarea peştelui sălbatic sau de acvacultură pentru o perioadă scurtă de timp, destinat unei unităţi autorizate/înregistrate sanitar veterinar sau vânzării directe către consumatorul final, la punctul de debarcare.

AMC

Aparate de masura si control

Amendamente

Denumire dată modificărilor sau completărilor aduse unui act legislativ, document sau regulament.

Amenințare gravă la adresa sănătății publice

Denumire dată unui eveniment care ar putea duce la un risc iminent de deces, de deteriorare gravă a stării de sănătate a unei persoane sau de apariție a unei boli grave care poate necesita măsuri prompte de remediere și care poate cauza o rată semnificativă a morbidității sau a mortalității la om sau care este neobișnuită sau neașteptată pentru respectivul loc și moment.

Amestec chimic

Amestec de substanțe în care fiecare substanță chimică poate avea un efect identificabil separat asupra organismului și/sau un efect combinat.

Aminoacid

Elementul constitutiv din care sunt alcătuite proteinele. Unii aminoacizi pot fi produși de corpul uman, în timp ce alții pot fi obținuți doar prin alimentație.

Amplasament
Orice clădire sau loc în care se manipulează alimentele, precum şi mediul înconjurător, care sunt controlate de acelaşi management de sistem.

Analiză de incertitudine

Metodă de identificare a surselor de incertitudine dintr-un calcul realizat pentru evaluarea riscurilor și de estimare a dimensiunii și direcției acestora, astfel încât să se poată ține seama de erori.

Analiză risc-beneficiu

Metodă de cântărire a riscurilor probabile (din punctul de vedere al incidenței și al gravității) asociate cu expunerea la o substanță în raport cu beneficiile probabile.

Analiza riscului

Un proces constând din trei componente interconectate: evaluarea riscului, managementul riscului și comunicarea riscurilor.

Analiza riscurilor

Procesul de colectare și evaluare a informațiilor privind riscurile identificate în materiile prime și alte ingrediente, în mediu, în proces sau în produsele alimentare, precum și condițiile care conduc la prezența lor, pentru a stabili dacă ele reprezintă sau nu riscuri semnificative. (GENERAL PRINCIPLES OF FOOD HYGIENE - CXC 1-1969)

Analiza riscurilor și punctele critice de control

Sistem care identifică, evaluează și controlează pericolele la adresa siguranței alimentare. Este implementat de întreprinderile alimentare pentru a asigura producerea, depozitarea și transportul alimentelor în condiții de siguranță.

Synonyms - HACCP
Animal de companie

Denumire dată unui animal deținut, din speciile enumerate în anexa I, deținut în scopuri private necomerciale.

Animale

Denumire dată animalelor vertebrate și nevertebrate.