Term | Definition |
---|---|
Mălţăria | secţia din cadrul fabricii de bere în care se face germinarea orzului şi a altor cereale în vederea obţinerii malţului |
Management de la cel mai înalt nivel | persoană sau grup de persoane care conduce şi controlează o organiza/ie (3.31) la cel mai înalt nivel |
Managementul riscului | Procesul de masurare a politicilor alternative luand in considerare evaluarea riscului si alti factori legitimi, si, daca este necesar, selectarea corespunzatoare de prevenire si control al optiunilor. |
Marcă de identificare | ştampila aplicată de operatorul din sectorul alimentar în conformitate cu prevederile prezentei norme sanitare veterinare, care atestă că produsele au fost obţinute în unităţi autorizate sanitar-veterinar şi care respectă prevederile Regulamentelor Parlamentului European şi ale Consiliului Uniunii Europene nr. 852/2004/CE şi 853/2004/CE. |
Marcă de sănătate | ştampila aplicată de medicul veterinar oficial în conformitate cu prevederile prezentei norme sanitare veterinare, care atestă că produsele au fost obţinute în unităţi de tăiere autorizate sanitar-veterinar, cu respectarea condiţiilor sanitare veterinare prevăzute de legislaţia în vigoare, precum şi că produsele au fost supuse controalelor oficiale în conformitate cu prevederile Regulamentului Parlamentului European şi al Consiliului Uniunii Europene nr. 854/2004/CE, care stabileşte regulile specifice de organizare a controalelor oficiale privind produsele de origine animală destinate consumului uman. |
Marcaj de conformitate CE | Denumire dată unui marcaj prin care un producător indică faptul că un dispozitiv este în conformitate cu cerințele aplicabile stabilite în prezentul regulament și cu alte dispoziții legale aplicabile de armonizare ale Uniunii prin care se dispune aplicarea sa. |
Mărfuri periculoase | astfel cum sunt definite la articolul 1 litera (b) din Acordul referitor la transportul rutier internațional al mărfurilor periculoase (ADR), încheiat la Geneva la 30 septembrie 1957 și în anexele A și B la respectivul acord, astfel cum sunt menționate în secțiunea I.1 din anexa I la Directiva 2008/68/CE; |
Marjă de Expunere (ME) | Denumire dată marjei de expunere (ME), care este un instrument folosit în evaluarea riscurilor pentru a analiza problemele de siguranță cauzate de prezența unei substanțe potențial toxice în alimente sau hrana animalelor. |
Marja de expunere (MOE) | Un raport între doza la care se observă pentru prima dată un efect advers mic, dar măsurabil, și nivelul de expunere pentru o anumită populație. |
Marjă de siguranță | Denumire dată diferenței dintre aportul real de substanță al unei populații și doza zilnică estimată pe parcursul întregii vieți, considerată lipsită de pericol de către experți. |
Măsură de control | Orice acțiune sau activitate care poate fi utilizată pentru prevenirea sau eliminarea unui pericol sau pentru reducerea acestuia la un nivel acceptabil. (GENERAL PRINCIPLES OF FOOD HYGIENE - CXC 1-1969) |
Măsurare | (3.26) proces (3.36) pentru determinarea unei valori |
Material care intră în contact cu alimentele | Denumire dată oricărui material, de obicei ambalaj sau echipament de bucătărie, conceput să intre în contact cu produsele alimentare. |
Material germinativ | Denumire dată:
|
Materie primă | Denumire dată zahărului, izoglucozei sau siropului de inulină. |