Term | Definition |
---|---|
Animale acvatice | Denumire dată animalelor din următoarele specii, în toate etapele de dezvoltare, inclusiv ouăle, spermatozoizii sau gameții:
|
Animale de acvacultură | Denumire dată oricăror animale acvatice care fac obiectul acvaculturii. |
Animale deținute | Denumire dată animalelor care sunt deținute de oameni, inclusiv animalele de acvacultură. |
Animale sălbatice | Denumire dată altor animale decât cele deținute. |
Animale terestre | Denumire dată păsărilor, mamiferelor terestre, albinelor și bondarilor. |
Antibiotic | Substanța organică produsă de unele organisme, care împiedică dezvoltarea anumitor microbi. |
Antiparazitar | Substanțe care previn sau combat paraziții animali sau vegetali. |
Antrepozit vamal | spaţiu de depozitare sau orice alt amplasament autorizat pentru acest regim de către autorităţile vamale şi sub supraveghere vamală, în care mărfurile pot fi depozitate conform condiţiilor prevăzute la art. 240 din Regulamentul (UE) nr. 952/2013 al Parlamentului European şi al Consiliului din 9 octombrie 2013 de stabilire a Codului vamal al Uniunii, denumit în continuare R (UE) nr. 952/2013, şi la pct. 32 şi 33 ale art. 1 şi art. 203 din Regulamentul delegat (UE) 2015/2.446 al Comisiei din 28 iulie 2015 de completare a Regulamentului (UE) nr. 952/2013 al Parlamentului European şi al Consiliului în ceea ce priveşte normele detaliate ale anumitor dispoziţii ale Codului vamal al Uniunii |
Antrepozitare vamală | regim vamal sub care sunt plasate mărfurile neunionale în vederea depozitării în spaţii sau în orice alte amplasamente autorizate pentru acest regim de către autorităţile vamale şi sub supraveghere vamală (antrepozite vamale), conform art. 240 din R (UE) nr. 952/2013; |
Apa potabilă | Apa destinată consumului uman, după cum urmează: a) orice tip de apa în stare naturala sau după tratare, folosită pentru băut, la prepararea hranei ori pentru alte scopuri casnice, indiferent de originea ei şi indiferent dacă este furnizată prin reţea de distribuţie, din rezervor sau este distribuita în sticle ori în alte recipienteb) toate tipurile de apa folosită ca sursa în industria alimentara pentru fabricarea, procesarea, conservarea sau comercializarea produselor ori substanţelor destinate consumului uman, cu excepţia cazului în care Ministerul Sănătăţii şi Familiei şi Ministerul Agriculturii, Alimentaţiei şi Pădurilor aproba folosirea apei şi este demonstrat ca apa utilizata nu afectează calitatea şi salubritatea produsului alimentar în forma lui finita, c) apa provenind din surse locale, precum fântâni, izvoare etc., folosită pentru băut, gătit sau în alte scopuri casniceîn funcţie de condiţiile locale specifice, autorităţile de sănătate publică judeţene, respectiv a municipiului Bucureşti, pot face excepţie de la valorile parametrilor de calitate, dar fără să fie pusă în pericol sănătatea consumatorilor (Artticolul 1 alin.1 a Legii nr. 458 /2002); |
Aport adecvat | Recomandare alimentară utilizată atunci când nu există suficiente date pentru a calcula necesarul mediu. Aportul adecvat este nivelul mediu al unui nutrient consumat zilnic de o populație sănătoasă tipică, despre care se presupune că este potrivit pentru nevoile populației. |
Aport alimentar | Cantitatea dintr-o substanță (de exemplu, un nutrient sau o substanță chimică) care este ingerată de o persoană sau de un animal prin alimentație. |
Aromă | Denumire dată unei arome astfel cum este definită la articolul 3 alineatul (2) litera (a) din Regulamentul (CE) nr. 1334/2008 al Parlamentului European și al Consiliului din 16 decembrie 2008 privind aromele și anumite ingrediente alimentare cu proprietăți aromatizante destinate utilizării în și pe produsele alimentare. |
Aromă | Ingredient adăugat produselor alimentare pentru a le modifica savoarea sau mirosul. |
Arome de fum derivate | Denumire dată aromelor obținute prin prelucrarea produselor primare, utilizate sau destinate utilizării în sau pe produsele alimentare pentru a le aromatiza. |