Managementul Siguranței Alimentelor

Codex.Ro este partenerul tău cu resurse care fac diferența
Search for glossary terms (regular expression allowed)
Term Definition
Prion

Denumire dată unui agent infecțios reprezentat de proteine anormale ce pot fi transferate între specii și care atacă proteinele celulare, mai ales în creier.

Proba

Un set compus din una sau mai multe unităţi sau dintr-o porţiune a unei materii, selectate prin diferite mijloace dintr-o populatie sau dintr-o cantitate importantă de materie şi având ca scop furnizarea de informaţii cu privire la o anumită caracteristică a populaţiei sau a materiei studiate şi oferirea unei baze pentru o decizie cu privire la populaţia în cauză sau la materia în cauză sau cu privire la procesul din care a rezultat(Articolul 2(j) al Regulamentului (CE) nr. 2073/2005)

proba analitică

materialul pregătit pentru analiză, din proba de laborator, prin separarea porţiunii de produs ce urmează a fi analizat, urmata de amestecare, măcinare, tocare fina, etc, în vederea extragerii porţiunii de analizat cu o eroare minimă de prelevare.

La pregătirea probei de analizat trebuie sa se ia în considerare procedura folosita în stabilirea NMA, astfel că porţiunea din produs care urmează să fie analizată poate include părţi care, în mod normal, nu sunt consumate;

proba de laborator
proba expediată la laborator sau primită de laborator, constând într-o cantitate reprezentativă de material extrasă din proba în vrac
proba în vrac
Pentru produsele altele decât carne şi carne de pasare, proba compusa şi bine omogenizată, obţinută din probele primare prelevate dintr-un lot. Pentru carne şi carne de pasare, proba primara este considerata a fi echivalenta cu proba vrac
Synonyms - proba globala
Proba reprezentativă

O proba în care se păstrează caracteristicile lotului din care a fost prelevată. Acesta este cazul în special atunci când oricare dintre articolele sau prelevările elementare din lot este caracterizat de acelasi grad de probabilitate de a face parte din probă(Articolul 2(k) al Regulamentului (CE) nr. 2073/2005)

Probabilitate

Denumire dată șansei ca un eveniment să se producă sau ca o valoare măsurată să se încadreze într-un interval specific.

Proceduri bazate pe HACCP

Procedurile bazate pe principiile privind analiza riscurilor și punctele critice de control (HACCP), și anume un sistem de autocontrol care identifică, evaluează și controlează riscurile care sunt semnificative pentru siguranța alimentară în conformitate cu principiile HACCP.

Synonyms - HACCP
Proces

(3.36) - ansamblu de activităţi corelate sau în interacţiune care transformă elementele de intrare în elemente de ieşire

proces verbal de constatare

documentul care se completează cu ocazia controlului privind respectarea condiţiilor pentru siguranţa alimentelor, efectuat în fiecare unitate din domeniul alimentar;

Proces verbal de constatare si sanctionare a contraventiei

Document oficial autentic si cu forta probanta prin care se declanseaza si la care se raporteaza activitatea de tragere la raspundere a celui care a savarsit contraventia.

Producător

Denumire dată unei întreprinderi de producție de materie primă, desemnată în conformitate cu articolul 17 din Regulamentul (CE) nr. 318/2006.

Producția primară

Denumire dată producției, creșterii sau cultivării produselor primare, incluzând recoltarea, mulsul și producția de animale de crescătorie înainte de abatorizare, precum și vânătoarea, pescuitul și colectarea produselor de la animale și plante sălbatice.

Producţie ecologică

utilizarea, inclusiv pe durata perioadei de conversie menţionate la art. 10 din R (UE) 2018/848, a unor metode de producţie conforme cu R (UE) 2018/848, în toate etapele producţiei, pregătirii şi distribuţiei

Producţie primară
  1. Acele etape ale procesului din industria alimentară, cum ar fi culegerea recoltei, tăierea animalelor, mulgerea pentru lapte, pescuitul.