Term | Definition |
---|---|
Prion | Denumire dată unui agent infecțios reprezentat de proteine anormale ce pot fi transferate între specii și care atacă proteinele celulare, mai ales în creier. |
Proba | Un set compus din una sau mai multe unităţi sau dintr-o porţiune a unei materii, selectate prin diferite mijloace dintr-o populatie sau dintr-o cantitate importantă de materie şi având ca scop furnizarea de informaţii cu privire la o anumită caracteristică a populaţiei sau a materiei studiate şi oferirea unei baze pentru o decizie cu privire la populaţia în cauză sau la materia în cauză sau cu privire la procesul din care a rezultat(Articolul 2(j) al Regulamentului (CE) nr. 2073/2005) |
proba analitică | materialul pregătit pentru analiză, din proba de laborator, prin separarea porţiunii de produs ce urmează a fi analizat, urmata de amestecare, măcinare, tocare fina, etc, în vederea extragerii porţiunii de analizat cu o eroare minimă de prelevare. La pregătirea probei de analizat trebuie sa se ia în considerare procedura folosita în stabilirea NMA, astfel că porţiunea din produs care urmează să fie analizată poate include părţi care, în mod normal, nu sunt consumate; |
proba de laborator | proba expediată la laborator sau primită de laborator, constând într-o cantitate reprezentativă de material extrasă din proba în vrac |
proba în vrac | Pentru produsele altele decât carne şi carne de pasare, proba compusa şi bine omogenizată, obţinută din probele primare prelevate dintr-un lot. Pentru carne şi carne de pasare, proba primara este considerata a fi echivalenta cu proba vrac |
Proba reprezentativă | O proba în care se păstrează caracteristicile lotului din care a fost prelevată. Acesta este cazul în special atunci când oricare dintre articolele sau prelevările elementare din lot este caracterizat de acelasi grad de probabilitate de a face parte din probă(Articolul 2(k) al Regulamentului (CE) nr. 2073/2005) |
Probabilitate | Denumire dată șansei ca un eveniment să se producă sau ca o valoare măsurată să se încadreze într-un interval specific. |
Proceduri bazate pe HACCP | Procedurile bazate pe principiile privind analiza riscurilor și punctele critice de control (HACCP), și anume un sistem de autocontrol care identifică, evaluează și controlează riscurile care sunt semnificative pentru siguranța alimentară în conformitate cu principiile HACCP. |
Proces | (3.36) - ansamblu de activităţi corelate sau în interacţiune care transformă elementele de intrare în elemente de ieşire |
proces verbal de constatare | documentul care se completează cu ocazia controlului privind respectarea condiţiilor pentru siguranţa alimentelor, efectuat în fiecare unitate din domeniul alimentar; |
Proces verbal de constatare si sanctionare a contraventiei | Document oficial autentic si cu forta probanta prin care se declanseaza si la care se raporteaza activitatea de tragere la raspundere a celui care a savarsit contraventia. |
Producător | Denumire dată unei întreprinderi de producție de materie primă, desemnată în conformitate cu articolul 17 din Regulamentul (CE) nr. 318/2006. |
Producția primară | Denumire dată producției, creșterii sau cultivării produselor primare, incluzând recoltarea, mulsul și producția de animale de crescătorie înainte de abatorizare, precum și vânătoarea, pescuitul și colectarea produselor de la animale și plante sălbatice. |
Producţie ecologică | utilizarea, inclusiv pe durata perioadei de conversie menţionate la art. 10 din R (UE) 2018/848, a unor metode de producţie conforme cu R (UE) 2018/848, în toate etapele producţiei, pregătirii şi distribuţiei |
Producţie primară |
|