Managementul Siguranței Alimentelor

Codex.Ro este partenerul tău cu resurse care fac diferența
Search for glossary terms (regular expression allowed)
Term Definition
ARP

Aportul dintr-un nutrient care este probabil suficient pentru a satisface nevoile aproape tuturor persoanelor sănătoase dintr-o populație. Acronimul se referă la aportul de referință pentru populație.

Audit

proces (3.36) sistematic, independent şi documentat în scopul obţinerii dovezilor de audit şi evaluării lor cu obiectivitate pentru a determina măsura în care sunt îndeplinite criteriile de audit

Autoritate competentă

Denumire dată autorității unui stat membru sau a unei țări terțe desemnată să efectueze controalele oficiale.

Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor competentă să efectueze controale veterinare sau orice autoritate căreia aceasta i-a delegat competenţa respectivă;

Synonyms - ANSVSA
Autoritatea competentă

Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor, denumită în continuare ANSVSA, reprezentată de direcţiile sanitar-veterinare şi pentru siguranţa alimentelor judeţene şi a municipiului Bucureşti, prin structurile proprii cu atribuţii în controlul sanitar-veterinar şi pentru siguranţa alimentelor al produselor importate pe teritoriul României, care efectuează controale oficiale, la posturile de control la frontieră de primă sosire în Uniune, în conformitate cu art. 47 din R (UE) 2017/625, desemnate în conformitate cu art. 59 din R (UE) 2017/625 şi în punctele de punere în liberă circulaţie asupra produselor ecologice şi produselor în conversie scutite de la controalele oficiale la posturile de control la frontieră, în conformitate cu R (UE) 2021/2.305

Synonyms - ANSVSA
autoritatea sanitară veterinară şi pentru siguranţa alimentelor

autoritatea centrală sanitară veterinară şi pentru siguranţa alimentelor, ce are atribuţii în domeniile de competenţă ale serviciilor sanitare veterinare şi pentru siguranţa alimentelor, sau orice altă autoritate din domeniul sanitar veterinar şi al siguranţei alimentelor, căreia i s-au delegat puteri şi competenţe;

Autoservire

Unitate specializată în prepararea mâncărilor și a altor tipuri de preparate culinare cu sistem autoservire de pe linia destinată expunerii preparatelor finite și servirea acestora în spațiul amenajat în incinta unității.

Aviz științific

Avizele includ evaluări ale riscurilor cu privire la chestiuni științifice generale, evaluări ale cererilor de autorizare ale produselor, substanțelor sau mențiunilor sau evaluări ale estimărilor riscurilor.

Bazin pentru pescuit sportiv/recreativ

bazin sau altă instalaţie unde populaţia piscicolă este întreţinută pentru scopuri sportive/recreative şi poate fi destinată consumului uman

Biocid

Preparat format dintr-una sau din mai multe substanțe active (vezi definiția), conceput pentru uciderea organismelor dăunătoare (de exemplu, bolile plantelor sau infecțiile la animale) sau pentru oprirea acțiunii acestora prin folosirea de substanțe chimice sau de alte mijloace.

Biodisponibilitate

Termen care descrie cât de mult dintr-o substanță pătrunde în sânge prin diverse căi, inclusiv prin alimentație. Se poate referi la vitamine, aditivi, pesticide sau medicamente.

Biodiversitate

Termen folosit pentru a descrie varietatea de organisme vii existente într-un anumit mediu.

Biosecuritate

Denumire dată ansamblului măsurilor fizice și administrative menite să reducă riscul de introducere, dezvoltare și răspândire a bolilor către, de la sau în cadrul:

  1. Unei populații de animale;
  2. sau Unei unități, zone, compartiment, mijloc de transport sau al oricăror alte instalații, incinte sau amplasamente.
Boală

Denumire dată apariției infecțiilor sau infestărilor la animale, cu sau fără manifestări clinice sau patologice, cauzate de unul sau mai mulți agenți patogeni.

Boala zoonotică

Boala zoonotică sau zoonoza este o boală cauzată de germeni care se răspândesc de la animale la oameni și invers.

BPF

O bună practică de fabricație (BPF) este orice practică referitoare la condițiile și măsurile necesare pentru a asigura siguranța și adecvarea alimentelor în toate etapele lanțului alimentar.

Synonyms - Bune practici de fabricație