Managementul Siguranței Alimentelor

Codex.Ro este partenerul tău cu resurse care fac diferența
Search for glossary terms (regular expression allowed)
Term Definition
Corelație

Denumire dată termenului statistic care descrie relația dintre două variabile (de exemplu, aportul de calciu și creșterea osoasă).

Crescătorie de vânat

exploataţie împrejmuită destinată creşterii şi reproducţiei vânatului sălbatic în scopul asigurării de material biologic necesar acţiunilor de populare a fondurilor de vânătoare;

Criteriu de actiune

specificatie măsurabilă sau observabilă pentru monitorizarea (3.27) unui OPRP (3.30)

Criteriul de igienă a procesului

Un criteriu care indică gradul de acceptabilitate al funcţionării procesului de productie. Un astfel de criteriu nu se aplică produselor introduse pe piaţă. Acesta stabileste o valoare de referinţă a contaminarii, la depaşirea căreia se impun măsuri corective destinate să mentină igiena procesului în conformitate cu legislaţia în domeniul alimentelor(Articolul 2(d) al Regulamentului (CE) nr. 2073/2005)

Criteriul de siguranţă a alimentelor

Un criteriu care defineste gradul de acceptabilitate al unui produs sau al unui lot de produse alimentare, aplicabil produselor introduse pe piaţă(Articolul 2(c) al Regulamentului (CE) nr. 2073/2005)

Cultură protejată

Denumire dată culturilor crescute în sere sau în sistem acoperit (de exemplu, în solarii).

Curăţare

îndepărtarea pământului, a reziduurilor de alimente, a murdăriei, a grăsimilor şi a altor elemente asemănătoare.

Curățenie

Lipsa oricărui element fizic, chimic, biologic sau de orice altă natură din zona unde producem alimentele care nu au legătură directă sau nu sunt incluse în alimentul respectiv.

Dăunător

Denumire dată organismului viu (de exemplu, insectă, rozător, buruiană, ciupercă sau virus) care dăunează plantelor și/sau produselor acestora (de exemplu, semințelor sau fructelor).

Declaraţie vamală

actul prin care o persoană indică dorinţa de a plasa mărfurile sub un anumit regim vamal, menţionând, dacă este cazul, procedura specifică care urmează să fie aplicată, sub forma şi în modalitatea prevăzute de legislaţia în vigoare în conformitate cu R (UE) nr. 952/2013

Defect

Neîndeplinirea unei cerinţe referitoare la o utilizare intenţionată sau specificată. (SR EN ISO 9000:2006, Sisteme de management al calităţaii. Principii fundamentale şi vocabular) Notă: Distincţia dintre conceptele de defect şi neconformitate este importantă deoarece aceasta are conotaţii legale, în special cele asociate problemelor referitoare la răspunderea juridică pentru produs. în consecinţă, termenul ‘defect&rsquoar trebui utilizat cu deosebită prudenţă. (SR EN ISO 9000:2006, Sisteme de management al calităţii. Principii fundamentale şi vocabular) - un defect (o neconformitate) apare într-o unitate de produs atunci când una sau mai multe caracteristici calitative nu îndeplinesc specificaţia calitativă stabilită. O unitate defectuoasă conţine unul sau mai multe defecte(CAC/GL 50-2004)

Deficiență

Denumire dată lipsei unui factor necesar, de exemplu, în alimentație sau în mediul înconjurător, care dăunează dezvoltării unui organism.

Deficiență a unui dispozitiv

Denumire dată oricărei inadecvări în ceea ce privește identitatea, calitatea, durabilitatea, fiabilitatea, siguranța sau performanțele unui dispozitiv care face obiectul unei investigații, incluzând funcționarea defectuoasă, erorile de utilizare sau caracterul inadecvat al informațiilor furnizate de producător.

Deficit

Lipsa unui factor necesar în, de exemplu, dieta sau mediul înconjurător, care dăunează creșterii unui organism

Degradare a solului

Denumire dată modificării calității solului care îi afectează capacitatea de a hrăni sau de a susține ecosistemul.