Managementul Siguranței Alimentelor

Codex.Ro este partenerul tău cu resurse care fac diferența
Search for glossary terms (regular expression allowed)
Term Definition
esterii glicidilici

Esterii 3-MCPD și esterii glicidilici sunt substanțe care se pot forma în timpul prelucrării uleiurilor, atunci când acestea sunt decolorate și dezodorizate înainte de a fi vândute sau utilizate ca ingredient în alte alimente, cum ar fi uleiurile de gătit, margarinele și formulele pentru sugari.

Synonyms - 3-MCPD
Estimare a limitei inferioare

Denumire dată estimării expunerii minime la o substanță potențial dăunătoare, de obicei zero, luând în considerare consumul obișnuit de alimente care conțin cantități neglijabile din acea substanță.

Estimare a limitei superioare

Denumire dată modalității de estimare a expunerii la un compus prin atribuirea celei mai mici valori detectabile tuturor probelor cu niveluri sub această valoare. Aceasta oferă cea mai pesimistă estimare a expunerii pentru o substanță toxică.

Etapă a producţiei, pregătirii şi distribuţiei

orice etapă, începând cu producţia primară a unui produs ecologic, continuând cu depozitarea, prelucrarea, transportul şi vânzarea sau furnizarea către consumatorul final, inclusiv, după caz, etichetarea, publicitatea, importul, exportul şi activităţile de subcontractare

Etape ale evaluării riscurilor

Denumire dată procesului științific ce include patru etape: identificarea pericolelor, caracterizarea pericolelor, evaluarea expunerii și caracterizarea riscurilor.

Etapele de producție, prelucrare și distribuție

Denumire dată oricărei etape, incluzând importul, de la producția primară a unui produs alimentar până la depozitarea, transportul, vânzarea sau furnizarea sa către consumatorul final și, unde este cazul, importul, producția, fabricarea, depozitarea, transportul, distribuția, vânzarea și furnizarea hranei pentru animale.

Etichetă

Denumire dată informațiilor scrise, tipărite sau grafice care apar pe dispozitivul însuși sau pe ambalajul fiecărei unități sau pe ambalajul dispozitivelor multiple.

Etichetare

orice menţiune, indicaţie, marcă de fabrică sau de comerţ, imagine sau simbol legat de un produs care este aplicat pe orice ambalaj, document, anunţ, etichetă, inel sau manşetă care însoţeşte sau menţionează produsul respectiv

Evaluare a conformității

Denumire dată procesului prin care se demonstrează dacă cerințele prezentului regulament referitoare la un dispozitiv au fost sau nu îndeplinite.

Evaluare a expunerii

Denumire dată procesului de evaluare detaliată a persoanelor sau obiectelor expuse unui pericol, incluzând cuantificarea cantităților implicate.

Evaluare a riscului de mediu (ERM)

Denumire dată procesului de evaluare a potențialelor daune provocate mediului de o substanță, activitate sau fenomen natural, cum ar fi introducerea de plante modificate genetic, utilizarea pesticidelor sau răspândirea dăunătorilor plantelor.

Evaluare a riscurilor

Denumire dată domeniului specializat al științelor aplicate care examinează date și studii științifice pentru a evalua riscurile asociate pericolelor specifice, incluzând etapele de identificare a pericolelor, caracterizare, evaluare a expunerii și caracterizare a riscurilor.

Evaluare a riscurilor cumulative

Denumire dată metodei de evaluare a riscurilor pentru sănătate sau mediu prezentate de mai multe substanțe chimice.

Evaluare comparativă

Denumire dată evaluării legale care compară siguranța unui organism modificat genetic (OMG) cu corespondentul său nemodificat genetic.

Evaluare științifică colegială

Denumire dată procesului de evaluare a activității științifice, academice sau profesionale de către persoane din același domeniu.