Managementul Siguranței Alimentelor

Codex.Ro este partenerul tău cu resurse care fac diferența
Search for glossary terms (regular expression allowed)
Term Definition
pasăre

păsări de fermă, inclusiv păsările ce nu sunt considerate ca fiind domestice, dar care sunt crescute ca animale domestice, cu excepţia ratitelor

Păsări captive

Denumire dată oricăror păsări, altele decât păsările de curte, ținute în captivitate în orice alt scop decât cele menționate la punctul 9, inclusiv cele ținute în captivitate pentru spectacole, curse, expoziții, concursuri, reproducție sau vânzare.

Păsări de curte

Denumire dată păsărilor care sunt crescute sau ținute în captivitate pentru:

  1. Producția de: CarneOuă pentru consumAlte produse;
  2. Refacerea efectivelor de vânat cu pene;
  3. Reproducția păsărilor utilizate pentru tipurile de producție menționate la literele (a) și (b).
Patulină

este un metabolit secundar produs de o serie de specii de fungi, în general Penicillium, Aspergillus şi Byssochlamys, dintre care Penicillium expansum este probabil specia cea mai răspândită. Patulină a fost descoperită drept contaminant în multe fructe, legume, cereale şi alte alimente mucegăite, cu toate acestea sursa majoră de contaminare constituind-o merele şi produsele din mere.

Pensiune turistica

Unitate cu spatii si dotari adecvate in care se desfasoara activitati pentru producerea, receptia si depozitarea materiilor prime de origine animala si nonanimala, prepararea si servirea in incinta proprie a alimentelor gatite (pot functiona si pensiuni in care clientul poate consuma alimentele proprii pe raspundere proprie).

Percentilă

Denumire dată modalității de a vizualiza ocurențele de nivel scăzut, mediu și ridicat ale unei valori măsurate, cum ar fi aportul de vitamina C, prin împărțirea distribuției totale în o sută de părți egale.

Perfecţionare activă

regim vamal care permite folosirea mărfurilor neunionale pe teritoriul vamal al Uniunii, pentru a le supune uneia sau mai multor operaţiuni de prelucrare, fără ca aceste mărfuri să fie supuse taxelor la import, altor taxe conform altor dispoziţii relevante în vigoare sau măsurilor de politică comercială, în măsura în care acestea nu interzic introducerea mărfurilor pe teritoriul vamal al Uniunii sau scoaterea lor din aceasta, conform art. 256 din R (UE) nr. 952/2013

Performanță

Denumire dată capacității unui dispozitiv de a-și îndeplini scopul propus, astfel cum este indicat de către producător.

Performanță clinică

Denumire dată capacității unui dispozitiv, rezultată din orice efect medical direct sau indirect care decurge din caracteristicile sale tehnice sau funcționale, inclusiv cele legate de diagnosticare, în vederea îndeplinirii scopului său propus astfel cum a fost declarat de producător, conducând prin aceasta la obținerea unui beneficiu clinic pentru pacienți.

Pericol

Un agent biologic (de exemplu, Salmonella), chimic (de exemplu, dioxină, alergeni) sau fizic (de exemplu, corpuri străine dure, ascuțite, precum bucăți de sticlă, metal) aflat în produsele alimentare cu potențialul de a cauza un efect advers asupra sănătății. (GENERAL PRINCIPLES OF FOOD HYGIENE - CXC 1-1969_

Pericol chimic

Denumire dată pericolului pentru sănătate rezultat din expunerea la o substanță chimică, cum ar fi iritația, arsurile sau cancerigenitatea.

Pericol pentru siguranta alimentelor

(3.22) - agent biologic, chimic sau fizic prezent în aliment (3.18) cu potenţial de a provoca un efect advers asupra săn!ităţii

Pericol semnificativ pentru siguranţa alimentelor

(3.40) - pericol pentru siguranţa alimentelor (3.22), identificat în cursul evaluării pericolelor, care necesită să fie ţinut sub control prin mllsuri de control (3.8)

Persoană autorizată

Denumire dată unui agent biologic, chimic sau fizic aflat în produse alimentare sau hrană pentru animale, sau starea acestora, având potențialul de a cauza un efect negativ asupra sănătății.

Persoană ce are contact cu alimentele

Orice persoană care manipulează alimente ambalate sau neambalate, echipamente şi ustensile folosite în industria alimentară, care vine în contact cu suprafeţele şi cu alimentele şi care trebuie, din aceste motive, să se conformeze cerinţelor în materia igienei din industria alimentară.