Term | Definition |
---|---|
porţiunea analitică | o cantitate reprezentativă de materialul extras din proba analitică, de mărime corespunzătoare pentru măsurarea concentraţiei reziduale. Pentru a preleva portiunea analitică poate fi utilizat un instrument de prelevare. |
Posibil | Se referă la ceva care ar putea să se întâmple, fără a specifica cât de frecvent sau în ce condiții. în industria alimentară, un pericol posibil este unul care ar putea apărea dacă sunt prezente anumite condiții favorabile, dar nu există certitudinea că acest lucru se va întâmpla în mod frecvent sau inevitabil
|
Prag | Denumire dată dozei sau expunerii sub nivelul căreia nu se detectează efecte adverse. |
Pregătire | 1 - operaţiunile de conservare sau de prelucrare a produselor alimentare sau orice altă operaţiune efectuată asupra unui produs neprelucrat, fără modificarea produsului iniţial, cum ar fi sacrificarea, tranşarea, curăţarea ori măcinarea, precum şi ambalarea, etichetarea sau modificările în ceea ce priveşte etichetarea referitoare la producţia de alimente |
Pregatirea inspectiei | Stabilirea echipei, studierea cerintelor, documentarea tehnica precum si stabilirea logisticii necesare indeplinirii obiectivului urmarit. |
Prelevare de probe pentru analiză | recoltarea de probe de alimente sau de orice alte substanţe reprezentative pentru producerea, prelucrarea şi distribuţia alimentelor, cu scopul de a se verifica prin analiză conformitatea cu legislaţia în domeniul alimentelor |
Prelevarea | Procedura utilizată pentru obţinerea sau constituirea unei probe |
Prelevarea la suspiciune | Selectarea unui produs individual sau a unei anumite unităţi din domeniul alimentar în special pentru a confirma sau respinge o suspiciune de neconformitate. Nu este o prelevare aleatorie. Datele raportate se referă ele însele la unităţile suspicionate ale populaţiei. Rezultatele nu se generalizează şi se referă numai la produsul alimentar prelevat sau la unitatea aleasă. Exemplu &ndashPrelevarea în cazul suspiciunii unor cauze care pot declanşa boli la om sau la animale, prelevare neplanificată ca urmare a unei notificări SRAAF, reclamaţii, prelevare ca urmare a unor rezultate de laborator necorespunzătoare |
Prelevarea obiectivă | Planificată - O strategie planificată bazată pe selectarea unei probe aleatorii, care este, din punct de vedere statistic, reprezentativă pentru populaţia ce va fi analizată. Fiecare unitate din cadrul populaţiei are o probabilitate specifică de a fi selectată. Aceasta strategie furnizează date de la care concluzia statistică poate fi implementată. Aceasta înseamnă că rezultatele la care se ajunge sunt comparabile. Prelevarea obiectivă&ndashreprezintă prelevarea planificată conform planurilor cifrice stabilite în baza programului de supraveghere şi control în domeniul siguranţei alimentelor (se selectează o probă aleatorie). |
Prelevarea oficială | Prelevarea de probe efectuata de organisme autorizate (laboratoare oficiale, institutii publice de control si monitorizare) avand ca scop monitorizarea, supravegherea şi verificarea conformităţii cu legislaţia aplicabilă în vigoare. Pentru a beneficia de pe urma prelevării şi testării alimentelor, prelevarea de probe trebuie să fie foarte bine planificată, luându-se în considerare scopul şi obiectivul prelevării. |
Prelevarea selectivă | O strategie planificată unde selecţia probelor se realizează plecând de la grupuri de populaţie definte anterior ca fiind de “risc înalt”. Probele, în mod normal, sunt selectate pentru a exemplifica sau a documenta condiţii necorespunzătoare sau falsificarea suspectă a unui produs. Prelevarea este selectivă şi orientată către anumite produse sau producători. Procedura de prelevare poate fi aleatorie sau nu. Specificaţia populaţie de “risc înalt&rdquoeste dată fie de studii ştiinţifice, fie de analize anterioare sau informaţii referitoare la alte regiuni sau ţări. Comparabilitatea rezultatelor se bazează atât pe definiţia populaţiei ce va fi analizată cât şi pe modul în care probele au fost prelevate. Rezultatele pot fi aplicate pentru întreaga populaţie dacă proba este prelevată aleatoriu, asigurând reprezentativitatea populaţiei analizate. Prelevarea selectivă &ndashreprezintă prelevarea suplimentară ca urmare a identificării unui risc sau a unor rezultate al analizelor probelor necorespunzătoare ce impune o supraveghere suplimentară. Note de serviciu - tematice, controale judetene, |
Prelucrare | 1- orice acţiune care modifică în mod semnificativ produsul iniţial, inclusiv prin încălzire, afumare, sărare, coacere, uscare, marinare, extragere, extrudare sau o combinaţie a acestor procedee |
Preparat | Denumire dată unei formule care conține unul sau mai mulți aditivi alimentari, enzime alimentare și/sau nutrienți, la care sunt adăugate substanțe precum aditivii alimentari și/sau alte ingrediente alimentare pentru a facilita depozitarea, vânzarea, standardizarea, diluarea sau dizolvarea acestora. |
Prevalență | Denumire dată proporției dintr-o populație ce are o afecțiune determinată. |
Primul destinatar | o persoană fizică sau juridică stabilită în Uniunea Europeană (Uniune) şi supusă sistemului de control menţionat în R (UE) 2018/848, căreia importatorul îi livrează transportul după punerea în liberă circulaţie şi care îl primeşte în vederea pregătirii şi/sau comercializării ulterioare |