Managementul Siguranței Alimentelor

Codex.Ro este partenerul tău cu resurse care fac diferența
Search for glossary terms (regular expression allowed)
Term Definition
Pui

Denumire dată păsărilor vii de fermă a căror greutate nu depășește 185 de grame, de la subpozițiile 0105 11 și 0105 19 din Nomenclatura combinată, produse în Comunitate sau importate din țări terțe, din următoarele categorii:

  1. Pui de utilizare = Pui aparținând unuia dintre următoarele tipuri:
    1. Pui de carne = Pui destinați îngrășării și sacrificării înainte de atingerea maturității sexuale.
    2. (Pui de pontă = Pui destinați creșterii în vederea producției de ouă pentru consum.
    3. Pui pentru o folosire mixtă = Pui destinați fie producției de ouă, fie producției de carne.
  2. Pui de înmulțire = Pui destinați producerii de pui de utilizare.
  3. Pui de reproducție = Pui destinați producției de pui de înmulțire.
Puiet de albine

Denumire colectivă dată descendenților albinelor dintr-o singură eclozare.

pulpe de broască
partea posterioară a corpului unei broaşte eviscerate şi jupuite din specia Ranna spp., familia Ranidae, separată printr-o secţiune transversală efectuată în spatele membrelor anterioare
Punct de debarcare

loc cu deschidere la apă, care dispune de facilităţi pentru acostarea ambarcaţiunilor de pescuit în vederea efectuării recepţiei, sortării, răcirii şi depozitării peştelui proaspăt provenit din pescuit, destinat unor unităţi autorizate/înregistrate sanitar veterinar, precum şi vânzarea cu amănuntul, în conformitate cu prevederile normei sanitare veterinare şi pentru siguranţa alimentelor

Synonyms - debarcare
Punct de plecare

Denumire dată punctului de pe o curbă doză-răspuns stabilită prin date experimentale, folosit pentru a determina un prag de siguranță.

Punct de punere în liberă circulaţie

punct de punere în liberă circulaţie în care se efectuează controale oficiale asupra produselor ecologice şi a produselor în conversie scutite de controale oficiale la posturile de control la frontieră în conformitate cu R (UE) 2021/2.305;

Punct(e) critic(e) de control (PCC)

(3.11) - etapă în cadrul procesului (3.36) în care se aplică una sau mai multe măsuri de control (3.8) pentru prevenirea unui pericol semnificativ pentru siguranta alimentelor (3.40) sau reducerea acestuia la un nivel acceptabil, şi în care limita criticii (limitele critice) (3.12) definită (definite) şi măsurarea (3.26) permit aplicarea corecțiilor (3.9)

Puncte de control frontieră

punctele de control prevăzute de Regulamentul Parlamentului European şi al Consiliului nr. 1255/97/CE privind criteriile comunitare prevăzute pentru punctele de aşteptare şi de modificare a planului de itinerar prevăzut în anexa la Directiva 91/628/CEE, cu amendamentele ulterioarealtul decât un post de control la frontieră, astfel cum se menţionează la art. 53 alin. (1) lit. (a) din R (UE) 2017/625

Punere în funcțiune

Denumire dată etapei în care un dispozitiv, altul decât un dispozitiv care face obiectul unei investigații, a fost pentru prima dată pus la dispoziția utilizatorului final ca fiind gata de utilizare pe piața Uniunii conform scopului său propus.

Punere la dispoziție pe piață

Denumire dată oricărei furnizări, contra cost sau gratuit, a unui dispozitiv, altul decât un dispozitiv care face obiectul unei investigații, în scop de distribuire, consum sau utilizare pe piața Uniunii în cursul unei activități comerciale.

punere pe piaţă

deţinerea de alimente în vederea vânzării, inclusiv oferirea spre vânzare sau orice alte forme de transfer, gratuit ori nu, precum şi vânzarea, distribuţia şi alte forme de transfer propriu-zise

Racitor pentru lapte

Bazin din inox prevazut cu sistem de racire cu apa rece care sa asigure o temperatura constanta de 80 ( pentru laptele livrat zilnic) - 60 ( pentru laptele livrat la doua zile).

Rata sprijinului

Denumire dată ponderii contribuției cheltuielilor publice la o operațiuneîn contextul instrumentelor financiare, aceasta se referă la echivalentul subvenției brute al sprijinului, astfel cum este definit la articolul 2 punctul 20 din Regulamentul (UE) nr. 702/2014 al Comisiei.

Reacția Maillard

O reacție chimică între aminoacizi și zaharuri reducătoare care rumenește alimentele și le îmbunătățește aroma.

Reacţie accidentală

Un agent biologic, chimic sau fizic din aliment sau starea alimentului ce poate avea efecte negative asupra sănătăţii