Term | Definition |
---|---|
Reţinere oficială | procedura prin care autoritatea sanitară veterinară şi pentru siguranţa alimentelor dispune ca produsele de origine nonanimală să nu fie deplasate ori falsificate până la luarea unei decizii cu privire la destinaţia acestora; aceasta include depozitarea de către operatorii cu activitate în domeniul produselor de origine nonanimală, în conformitate cu instrucţiunile Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor; |
Retragere | Denumire dată oricărei măsuri care vizează împiedicarea punerii în continuare la dispoziție pe piață a unui dispozitiv aflat în lanțul de aprovizionare. |
Retragere de pe piata | Operatorii cu activitate in domeniul alimentar trebuie sa realizeze retragerea de pe piata a alimentelor care nu sunt sigure si sa informeze consumatorul si autoritatea competenta locala despre motivele retragerii. |
Reziduu chimic | Denumire dată cantităților foarte mici de substanțe chimice găsite în produsele alimentare expuse la pesticide, toxine din mediu sau produse conexe. |
Rezistență la antimicrobiene | Denumire dată capacității microbilor de a se dezvolta în prezența unor substanțe special concepute pentru a-i ucide, cum ar fi unele infecții umane rezistente la antibiotice, generând îngrijorări cu privire la utilizarea lor pe scară largă. |
Risc | înseamna o functie a probabilitatii unui efect negativ asupra sanatatii si gravitatea acelui efect, determinat de un pericolsau probabilitatea apariţiei unui efect nociv pentru sănătate, precum şi severitatea acestui efect, ca urmare a expunerii la un pericolArticolul 3(9) al Regulamentului (CE) nr. 178/2002) |
Risc emergent | Denumire dată riscului pentru sănătatea oamenilor, animalelor sau plantelor, rezultat dintr-o nouă sursă de expunere sau din intensificarea expunerii ori creșterea susceptibilității de expunere la o sursă existentă. |
Risc semnificativ | Un risc identificat în urma unei analize a riscurilor ca fiind în mod rezonabil posibil să apară la un nivel inacceptabil în absența controlului și al cărui control este esențial având în vedere utilizarea preconizată a produselor alimentare8 . (Conform Comunicării Comisiei Europene 2022/C 355/01) |
Sănătatea alimentelor | Asigurarea că mâncarea este acceptabilă pentru a fi consumată de către oameni, conform instrucţiunilor de utilizare. |
Sanctiune contraventionala | Masura de constrangere aplicata unei persoane juridice sau fizice vinovate de incalcarea dispozitiilor legale specifice |
Scop propus | Denumire dată utilizării propuse pentru un dispozitiv conform informațiilor furnizate de producător pe etichetă, în instrucțiunile de utilizare sau în materialele sau sloganurile folosite în publicitate sau vânzare și conform specificării de către producător în cadrul evaluării clinice. |
Semnificație statistică | Denumire dată măsurii probabilității apariției unui rezultat, bazată pe statistici. |
Servicii ecosistemice | Denumire dată beneficiilor aduse de un ecosistem populațiilor de oameni sau animale, cum ar fi asigurarea de hrană sau combustibil, ingrediente pentru remedii naturale și menținerea fertilității solului. |
Sesizare | înștiinarea unei autorități despre un caz care trebuie luat in cercetare |
Shigella | Shigella spp. sunt bacterii care provoacă shigeloza, cunoscută și sub denumirea de dizenterie bacilară. Acestea sunt un organism extrem de infecțios, iar focarele de toxiinfecție alimentară implică adesea manipulatori de alimente infectați. Spre deosebire de alți agenți patogeni comuni de origine alimentară, oamenii sunt singurele gazde naturale ale Shigella spp. |