Term | Definition |
---|---|
Comunicarea riscurilor | Denumire dată schimbului interactiv de informații și de opinii pe tot parcursul procesului de analiză a riscurilor, inclusiv explicarea constatărilor evaluării riscurilor și a bazelor deciziilor de gestionare a riscurilor. Nivelurile schimbului interactiv includ: diseminarea de informații publice despre riscuri către consumatori sau către alte grupuri afectatedialogul pe durata procesului de evaluare a riscurilor și a procesului de gestionare a riscurilor și în perioada dintre acesteadialogul cu părțile interesate afectate de rezultatele analizei riscurilor. |
Condensat de fum primar | Denumire dată părții de apă purificată din fumul condensat care se încadrează în definiția de „arome de fum”. |
Conformitate | (3.5) îndeplinirea unei cerințe (3.38) |
Consumatorul final | Denumire dată ultimului consumator al unui produs alimentar care nu folosește produsul ca parte a unei operațiuni sau activități din domeniul unei întreprinderi cu profil alimentar. |
Contaminant | Denumire dată oricărei substanțe prezente în alimente care nu a fost adăugată intenționat. Contaminanții pot apărea în urma ambalării, a procesării și a transportului alimentelor, în urma practicilor agricole sau a utilizării medicamentelor pentru animale. Termenul nu include contaminarea de la insecte sau rozătoare. Orice agent biologic, chimic, corpuri străine sau alte substanțe care pot compromite siguranța alimentelor și valoarea de utilizare, fie prin natura lui, fie prin acțiunea și/sau respectiv durata lui de acțiune asupra alimentelor. Conform Ghid-ului de bune practici de igienă și producție culinară în Punctele Gastronomice Locale |
Contaminare | (3.6) introducerea sau apariţia unei substanţe contaminante, inclusiv a unui pericol pentru siguranța alimentelor (3.22) într-un produs (3.37) sau mediu de procesare |
Contaminare încrucișată | Denumire dată procesului prin care microbii sunt transferați neintenționat de la o substanță sau un obiect la altul, cu efect dăunător. |
Control de identitate | o inspecţie vizuală efectuată pentru a verifica dacă conţinutul şi etichetele unui transport, inclusiv marcajele de pe animale, sigiliile şi mijloacele de transport, corespund informaţiilor furnizate în certificatele oficiale, în atestatele oficiale şi în alte documente de însoţire |
Control documentar | înseamnă un control documentar, astfel cum este definit la art. 3 pct. 41 din >R (UE) 2017/625 |
Control fizic | 1. un control asupra animalelor sau a bunurilor şi, după caz, verificări ale ambalajelor, ale mijloacelor de transport, ale etichetelor şi ale temperaturii, prelevarea de eşantioane în vederea analizării, testării sau diagnosticării şi orice alt control necesar pentru verificarea respectării normelor menţionate la art. 1 alin. (2) lit. (i) din R (UE) 2017/625 |
Control oficial | 1. orice formă de control pe care îl efectuează autoritatea competentă ori Comisia Europeană împreună cu statele membre ale Uniunii Europene, pentru verificarea conformităţii cu legislaţia în domeniul alimentelor |
control sanitar veterinar | orice control fizic şi/sau procedură administrativă care se aplică animalelor sau produselor de origine animală la care se face referire în art. 1 şi care sunt destinate protecţiei directe sau indirecte a sănătăţii publice ori a animalelor; |
control veterinar | orice control fizic şi/sau formalitate administrativă care se aplică produselor la care se face referire în art. 1 şi care este destinat protecţiei, directe sau indirecte, a sănătăţii publice ori a sănătăţii animalelor |
Conversie | tranziţia de la producţia neecologică la producţia ecologică într-o anumită perioadă de timp, pe parcursul căreia se aplică dispoziţiile R (UE) 2018/848 privind producţia ecologică |
Corecţie | (3.9) acţiune de eliminare a unei neconformități (3.28) detectate |