Term | Definition |
---|---|
Legislație alimentară | Denumire dată actelor cu putere de lege și actelor administrative referitoare la produsele alimentare, în general, și la siguranța alimentelor, în special, la nivel comunitar sau național. Aceasta acoperă orice etapă de producție, prelucrare și distribuție a produselor alimentare și a hranei pentru animale destinată consumului uman. |
Legislaţie în domeniul alimentelor | Legi, alte acte normative, precum şi prevederi administrative ce reglementează alimentele, în general, şi siguranţa alimentelor, în special, inclusiv reziduurile şi contaminanţii prezenţi în alimente şi în hrana pentru animale, şi se aplică în toate etapele de producere, prelucrare şi distribuţie a alimentelor, precum şi a hranei pentru animale, produsă sau utilizată pentru animalele destinate producerii de alimente(Articolul 3(3) al Regulamentului (CE) nr. 178/2002); |
Limită critică | (3.12) - valoare măsurabilă care separă acceptabilitatea de inacceptabilitate |
Limită de Cuantificare (LC) | Denumire dată limitei de cuantificare (LC), care este cea mai mică concentrație a unei substanțe ce poate fi măsurată cu precizie folosind teste standard. |
Limită de Detecție (LD) | Denumire dată limitei de detecție (LD), care este cea mai mică concentrație a unei substanțe ce poate fi detectată prin teste standard, dar care este prea mică pentru a fi măsurată cu precizie. |
Limită de doză | Doza minimă sau maximă de radiații absorbită de un produs alimentar prescrisă în reglementări din motive tehnologice. Astfel de limite de doză sunt exprimate ca intervale sau ca valori individuale inferioare sau superioare (adică, nicio parte a produsului alimentar nu trebuie să absoarbă mai puțin sau mai mult decât o cantitate specificată). Conform >CXC_01e - Ghid de practică pentru prelucrarea prin radiații, al Codex Alimentarius |
Limita Inferioară a Dozei de Referință (BMDL10) | Intervalul minim de doză al unei substanțe care produce un risc clar, dar scăzut pentru sănătate, de obicei în intervalul unei modificări de 1-10% a unui efect toxic specific, cum ar fi inducerea cancerului. |
Limită maximă a reziduurilor de pesticide | Denumire dată limitei maxime de reziduuri dintr-un pesticid a cărei prezență este permisă în alimente sau în hrana animalelor, exprimată în miligrame pe kilogram. |
Lipidă | Denumire dată grăsimilor și substanțelor asemănătoare grăsimilor. |
LMR | Denumire dată limitei maxime de reziduri dintr-un pesticid a cărei prezență este permisă în alimente sau în hrana animalelor, exprimată în miligrame pe kilogram. |
Lot | 1 - Un grup sau o serie de produse identificabile obţnute în urma unui anumit proces în condiţii practic identice şi produse într-un anumit loc în cadrul unei perioade de producţie determinate(Articolul 2(e) al Regulamentului (CE) nr. 2073/2005) |
Măcelărie | unitate cu spaţii şi dotări adecvate în care se desfăşoară activităţi pentru recepţia cărnii provenite din unităţi autorizate sanitar veterinar, depozitarea, dezosarea, porţionarea şi/sau tocarea acesteia la cererea consumatorului şi vânzarea cu amănuntul către consumatorul final |
Macronutrient | Denumire dată componentei alimentare care conține calorii (de exemplu, grăsimi, proteine, carbohidrați) și este necesară în cantități semnificative pentru creșterea, dezvoltarea normală și menținerea sănătății. |
Magazin alimentar | unitate în care se desfăşoară activităţi pentru păstrarea, prezentarea şi vânzarea separată de produse de origine animală şi nonanimală provenite din unităţi autorizate şi/sau înregistrate sanitar veterinar şi pentru siguranţa alimentelor, ambalate şi/sau preambalate de producător |
Magazin de desfacere a mierii de albine şi a altor produse apicole | unitate în care se desfăşoară activităţi pentru păstrarea mierii de albine şi a altor produse apicole provenite din unităţi autorizate/înregistrate sanitar veterinar, prezentarea şi vânzarea acestora consumatorului final. |