Term | Definition |
---|---|
produse din pescuit preparate |
produsele din pescuit neprocesate care au fost supuse unei operaţiuni ce afectează integritatea anatomică a acestora, precum eviscerarea, decapitarea, felierea, filetarea şi porţionarea.
|
produse din pescuit proaspete |
produsele din pescuit neprocesate, întregi sau preparate, inclusiv produsele ambalate sub vid sau în atmosferă modificată, care nu au fost supuse niciunui alt tratament în afară de răcire pentru a se asigura conservarea;
|
produse din pescuit procesate | produse procesate ce rezultă din procesarea produselor din pescuit sau din procesarea ulterioară a unor astfel de produse procesate; |
produse din pescuit separate mecanic |
orice produs obţinut prin îndepărtarea cărnii din produsele din pescuit, utilizând mijloace mecanice care determină distrugerea sau modificarea structurii fibrei musculare
|
produse lactate | produse procesate ce rezultă din procesarea laptelui crud ori din procesarea ulterioară a unor astfel de produse procesate; |
Produse neprelucrate | 1 - produse alimentare care nu au fost prelucrate şi include produsele care au fost divizate, separate, tranşate, decupate, dezosate, tocate, jupuite, măcinate, tăiate, curăţate, decorticate, măcinate, răcite, îngheţate, congelate sau decongelate |
Produse prelucrate | Denumire dată produselor prelucrate astfel cum sunt definite la articolul 2 alineatul (1) litera (o) din Regulamentul (CE) nr. 852/2004 al Parlamentului European și al Consiliului din 29 aprilie 2004 privind igiena produselor alimentare. |
Produse primare | Denumire dată condensațiilor de fum primari și fracțiilor de gudron primare. |
Profil toxicologic | Denumire dată rezumatului efectelor toxice ale unei substanțe, incluzând nivelurile de expunere la care se produc aceste efecte. |
Profilul bolii | Denumire dată criteriilor unei boli. |
Program de ameliorare | Denumire dată programului structurat destinat îmbunătățirii unei populații de plante sau animale prin reproducere pentru caracteristici specifice. |
Program prealabil/PRP | Denumire dată bunelor practici de igienă ce reprezintă condițiile și activitățile de bază necesare pentru menținerea unui mediu igienic. |
Program(e) preliminar(e) (PRP) | Practici și condiții preventive, inclusiv toate BPI, precum și alte practici și proceduri, cum ar fi formarea și trasabilitatea, care stabilesc condițiile de mediu și de funcționare de bază ce fundamentează punerea în aplicare a procedurilor bazate pe HACCP. Conform Comunicării Comisiei Europene 2022/C 355/01 |
Program(e) preliminar(e) operațional(e) (PRPO) | Măsură de control sau combinație de măsuri de control aplicate pentru prevenirea sau reducerea unui risc semnificativ pentru siguranța alimentară la un nivel acceptabil și în cazul în care criteriul de acțiune și măsurarea sau observarea permit controlul eficient al procesului și/sau al produsului. Programele sunt legate de obicei de procesul de producție și sunt identificate de analiza riscului ca fiind esențiale pentru a controla posibilitatea introducerii, supraviețuirii și/sau proliferării unor riscuri la adresa siguranței alimentare în produs(e) sau în mediul de prelucrare. Conform Comunicării Comisiei Europene 2022/C 355/01 |
Proteină | Denumire dată tipului de moleculă compusă din lanțuri complexe de aminoacizi (elementele componente ale proteinelor). |