Managementul Siguranței Alimentelor

Codex.Ro este partenerul tău cu resurse care fac diferența
Search for glossary terms (regular expression allowed)
Term Definition
Sigiliu electronic calificat

sigiliu electronic avansat care este creat de un dispozitiv de creare a sigiliilor electronice calificat şi care se bazează pe un certificat calificat pentru sigiliile electronice

Siguranţa alimentelor

(3.21) - asigurarea faptului că alimentul nu va provoca un efect advers asupra sănătăţii consumatorului atunci când este preparat şi/sau consumat înconformitate cu utilizarea sa preconizată

Sistem de management

(3.25) - ansamblu de elemente corelate sau în interacţiune ale unei organizaţii (3.31) prin care se stabilesc politicile (3.34) şi obiectivele (3.29}, precum şi procesele (3.36) prin care se realizează acele obiective

Sistemul de management al siguranței alimentare (SMSA)

Programe preliminare, completate cu măsuri de control la nivelul PCC, după caz, care, atunci când sunt avute în vedere în ansamblu, garantează că alimentele sunt sigure și adecvate pentru utilizarea prevăzută.

SMSA înseamnă, de asemenea, combinația de măsuri de control și de activități de asigurare. Acestea din urmă vizează furnizarea de dovezi conform cărora măsurile de control funcționează corect, cum ar fi validare și verificare, documentare și evidența datelor.

Specie

Denumire dată unei subdiviziuni a genului, reprezentând un grup de organisme strâns înrudite și cu aspect asemănătorde exemplu, în Homo sapiens (oamenii), a doua parte a denumirii (sapiens) reprezintă specia.

Specie invazivă

Denumire dată unui animal, plantă sau alt organism introdus de om în locuri din afara ariei sale naturale de distribuție.

Specificații comune (CS)

Denumire dată unui set de cerințe tehnice și/sau clinice, altele decât cele prevăzute de un standard, care reprezintă un mijloc de conformare la obligațiile juridice aplicabile unui dispozitiv, proces sau sistem.

Sponsor

Denumire dată unei persoane fizice, societăți, instituții sau organizații care răspunde de inițierea, de gestionarea și de organizarea finanțării investigației clinice.

Stabilirea raportului beneficiu-risc

Denumire dată analizei tuturor evaluărilor privind beneficiile și riscurile care au o potențială relevanță pentru utilizarea dispozitivului în scopul propus, atunci când este utilizat în conformitate cu scopul propus de către producător.

stabilizatori

substanţe care permit menţinerea stării fizico-chimice a unui produs alimentar; stabilizatorii conţin substanţe care permit menţinerea unei dispersii omogene a două sau mai multe substanţe nemiscibile într-un produs alimentar, care stabilizează, conservă sau intensifică culoarea existentă a unui produs alimentar, şi substanţe care cresc capacitatea de legare a unui produs alimentar prin formarea de legături încrucişate între proteine, permiţând legarea componentelor alimentare în alimentele reconstituite

Stână

Loc imprejmuit cu amenajari, in care se desfasoara activitati pentru adapostirea si ingrijirea sezoniera a ovinelor cu respectarea conditiilor de protectie si bunastare a animalelor

Standard armonizat

Denumire dată unui standard european astfel cum este definit la articolul 2 punctul 1 litera (c) din Regulamentul (UE) nr. 1025/2012.

Staţie spălare şi dezinfecţie mijloace de transport

unitate cu spaţii şi echipamente corespunzătoare în care se desfăşoară activităţi de curăţare, spălare şi dezinfecţie a mijloacelor de transport al produselor de origine animală.

Synonyms - Staţie spălare, stație dezinfecţie mijloace de transport
Statutul de prezumție recunoscută de siguranță

Denumire dată statutului de siguranță acordat de autoritate unor grupuri selectate de microorganisme pe baza unei evaluări care demonstrează lipsa unor motive de îngrijorare privind siguranța.

sterilizarea

tratamentul termic prin care se asigură temperatura minimă de 115°C în centrul geometric al produsului şi distrugerea formelor sporulate;