Term | Definition |
---|---|
Sigiliu electronic calificat | sigiliu electronic avansat care este creat de un dispozitiv de creare a sigiliilor electronice calificat şi care se bazează pe un certificat calificat pentru sigiliile electronice |
Siguranţa alimentelor | (3.21) - asigurarea faptului că alimentul nu va provoca un efect advers asupra sănătăţii consumatorului atunci când este preparat şi/sau consumat înconformitate cu utilizarea sa preconizată |
Sistem de management | (3.25) - ansamblu de elemente corelate sau în interacţiune ale unei organizaţii (3.31) prin care se stabilesc politicile (3.34) şi obiectivele (3.29}, precum şi procesele (3.36) prin care se realizează acele obiective |
Sistemul de management al siguranței alimentare (SMSA) | Programe preliminare, completate cu măsuri de control la nivelul PCC, după caz, care, atunci când sunt avute în vedere în ansamblu, garantează că alimentele sunt sigure și adecvate pentru utilizarea prevăzută. SMSA înseamnă, de asemenea, combinația de măsuri de control și de activități de asigurare. Acestea din urmă vizează furnizarea de dovezi conform cărora măsurile de control funcționează corect, cum ar fi validare și verificare, documentare și evidența datelor. |
Specie | Denumire dată unei subdiviziuni a genului, reprezentând un grup de organisme strâns înrudite și cu aspect asemănătorde exemplu, în Homo sapiens (oamenii), a doua parte a denumirii (sapiens) reprezintă specia. |
Specie invazivă | Denumire dată unui animal, plantă sau alt organism introdus de om în locuri din afara ariei sale naturale de distribuție. |
Specificații comune (CS) | Denumire dată unui set de cerințe tehnice și/sau clinice, altele decât cele prevăzute de un standard, care reprezintă un mijloc de conformare la obligațiile juridice aplicabile unui dispozitiv, proces sau sistem. |
Sponsor | Denumire dată unei persoane fizice, societăți, instituții sau organizații care răspunde de inițierea, de gestionarea și de organizarea finanțării investigației clinice. |
Stabilirea raportului beneficiu-risc | Denumire dată analizei tuturor evaluărilor privind beneficiile și riscurile care au o potențială relevanță pentru utilizarea dispozitivului în scopul propus, atunci când este utilizat în conformitate cu scopul propus de către producător. |
stabilizatori | substanţe care permit menţinerea stării fizico-chimice a unui produs alimentar; stabilizatorii conţin substanţe care permit menţinerea unei dispersii omogene a două sau mai multe substanţe nemiscibile într-un produs alimentar, care stabilizează, conservă sau intensifică culoarea existentă a unui produs alimentar, şi substanţe care cresc capacitatea de legare a unui produs alimentar prin formarea de legături încrucişate între proteine, permiţând legarea componentelor alimentare în alimentele reconstituite |
Stână | Loc imprejmuit cu amenajari, in care se desfasoara activitati pentru adapostirea si ingrijirea sezoniera a ovinelor cu respectarea conditiilor de protectie si bunastare a animalelor |
Standard armonizat | Denumire dată unui standard european astfel cum este definit la articolul 2 punctul 1 litera (c) din Regulamentul (UE) nr. 1025/2012. |
Staţie spălare şi dezinfecţie mijloace de transport | unitate cu spaţii şi echipamente corespunzătoare în care se desfăşoară activităţi de curăţare, spălare şi dezinfecţie a mijloacelor de transport al produselor de origine animală. |
Statutul de prezumție recunoscută de siguranță | Denumire dată statutului de siguranță acordat de autoritate unor grupuri selectate de microorganisme pe baza unei evaluări care demonstrează lipsa unor motive de îngrijorare privind siguranța. |
sterilizarea | tratamentul termic prin care se asigură temperatura minimă de 115°C în centrul geometric al produsului şi distrugerea formelor sporulate; |