Managementul Siguranței Alimentelor

Codex.Ro este partenerul tău cu resurse care fac diferența
Search for glossary terms (regular expression allowed)
Term Definition
Termen de remediere

Perioada recomandata de catre inspector pentru eliminarea neconformitatilor/deficientelor constatate cu ocazia inspectiei/controlului

Termen legal

Intervalul de timp stabilit printr-un act normativ in care trebuie solutionata respectiva cerere.

Test biologic

Denumire dată modalității standard de evaluare a efectului unei substanțe, cum ar fi o vitamină, hormon sau îngrășământ, asupra unui organism sau a unui țesut din acel organism.

Timp de înjumătățire

Denumire dată timpului necesar pentru ca 50 % dintr-o substanță prezentă într-un individ, populație sau ecosistem să se descompună sau să fie eliminată pe cale naturală.

Termenul este folosit adesea pentru a descrie dispariția substanțelor potențial dăunătoare, cum sunt toxinele chimice.

Ținte

Denumire dată valorilor prestabilite, stabilite de statele membre în cadrul strategiilor lor de intervenție menționate la articolul 107 alineatul (1) litera (b), care trebuie atinse la sfârșitul perioadei planului strategic PAC în raport cu indicatorii de rezultat.

Toxicitate

Denumire dată potențialului unei substanțe de a dăuna unui organism viu.

Toxicocinetică

Denumire dată studiului proceselor prin care sunt gestionate substanțele potențial toxice în organism, incluzând mecanismele de absorbție, distribuție, metabolizare și excreție a acestor substanțe.

Toxicodinamică

Denumire dată procesului de interacțiune a substanțelor chimice cu organismul și reacțiile ulterioare care duc la efecte adverse.

Toxiinfecție alimentară

Denumire dată bolii provocate de alimente sau băuturi contaminate cu toxine sau microbi dăunători, cum ar fi bacteriile sau virusurile.

TRACES
TRACES (Trade Control and Expert System) este platforma online dezvoltată de Comisia Europeană pentru a facilita certificarea sănătății animalelor și plantelor necesară în procesul de import de animale, produse de origine animală, alimente și furaje de origine non-animală, precum și plante, în Uniunea Europeană.

Transcriptomică

Denumire dată unei abordări din familia metodelor „omice&rdquoce studiază expresia genică prin analiza simultană a mii de molecule de ARN dintr-o probă de țesut sau celule.

Transmisibil(ă)

Denumire dată unei caracteristici capabile să se transmită între indivizi din aceeași specie sau între specii diferite, cum ar fi de la animale la oameni.

Transport

1 - O cantitate de produse livrate în acelasi timp. Poate fi format fie dintr-o porţiune a unui lot, fie dintr-un grup de mai multe loturi. In cazul inspecţiei statistice, pentru interpretarea rezultatelor se va considera transportul ca un lot nou. - Dacă transportul este o porţiune a unui lot, fiecare porţiune este considerată ca un lot, în vederea inspecţiei- Dacă transportul este un grup de mai multe loturi, înaintea oricărei inspecţii, se va avea în vedere omogenitatea transportului. Dacă nu este omogen, poate fi utilizată o prelevare stratificata

Transportator
  1. Persoana fizică autorizată sau persoana juridică ce transportă produse alimentare de origine nonanimală în nume propriu sau în numele unei terţe părţi
  2. Denumire dată unui operator care transportă animale în nume propriu sau în numele unei părți terțe.
Trasabilitate

capacitatea de a urmări istoricul, aplicarea, mişcarea, şi localizarea unui obiect pe parcursul unei (unor) etape specificate de producţie, procesare, şi distribuţie