Term | Definition |
---|---|
Carbohidrați | Denumire dată familiei de substanțe nutritive care include zaharurile, amidonul și fibrele. |
Carcasa | Corpul unui animal crescut pentru carne, dupa sacrificare si eviscerare |
Carmangerie | unitate cu spaţii şi dotări corespunzătoare în care se desfăşoară activităţi pentru recepţia cărnii provenite din unităţi autorizate sanitar veterinar, depozitarea, tranşarea acesteia, producerea de carne tocată, carne preparată şi/sau produse din carne într-o gamă sortimentală restrânsă, vânzarea cu amănuntul, în conformitate cu prevederile normei sanitare veterinare şi pentru siguranţa alimentelor |
Carne | Denumire dată cărnii astfel cum este definită la punctele 1.1, 1.14, 1.15, 3.1 și 7.1 din anexa I la Regulamentul (CE) nr. 853/2004 al Parlamentului European și al Consiliului din 29 aprilie 2004 de stabilire a unor norme specifice de igienă care se aplică alimentelor de origine animală. |
carne preparată |
carnea proaspătă, incluzând carnea ce a fost tăiată în bucăţi, căreia i s-au adăugat alimente, condimente ori aditivi sau care a fost supusă unui proces de prelucrare insuficient pentru a modifica structura internă a fibrei musculare a cărnii şi a determina astfel dispariţia caracteristicilor cărnii proaspete
|
carne proaspătă | carne care nu a fost supusă niciunui proces de conservare, cu excepţia refrigerării, congelării sau congelării rapide, inclusiv carnea care este ambalată sub vid sau în atmosferă controlată; |
Carne roșie | Partile comestibile rezultate dupa sacrificare de la speciile, bovina, ovina, caprine, porc, cabalina si vanatul mare salbatic |
carne separată mecanic |
produsul obţinut prin îndepărtarea cărnii de pe oasele acoperite cu carne, după dezosare, sau de la carcasele de pasăre, utilizând mijloace mecanice care determină distrugerea sau modificarea structurii fibrei musculare;
Synonyms -
CSM |
carne tocată | carne dezosată care a fost supusă unei operaţiuni de tocare în fragmente şi care conţine mai puţin de 1% sare |
Carnea supusă certificării veterinare | carcasele, semicarcasele şi viscerele obţinute în abatoare autorizate sanitar-veterinar, provenite de la animale ungulate domestice din speciile bovine, incluzând speciile Bubalus şi Bison, porcine, ovine, caprine şi solipede; în această categorie sunt cuprinse şi carcasele, semicarcasele şi viscerele obţinute în unităţi de manipulare a vânatului, provenite de la speciile de ungulate sălbatice şi urs. |
Catering | unitate cu spaţii, dotări şi instalaţii adecvate în care se desfăşoară activităţi pentru recepţia de materii prime de origine animală şi nonanimală provenite din unităţi autorizate şi/sau înregistrate sanitar veterinar şi pentru siguranţa alimentelor, depozitarea şi prelucrarea acestora în produse destinate valorificării către alte unităţi de vânzare cu amănuntul şi/sau către consumatorul final |
Catering | Unitate specializata in prepararea mancarilor si a altor tipuri de preparate culinare care distribuie produsele la comanda catre consumatorul final in ambalaje de unica folosinta, cu mijloace de transport adecvate si aprobate, in containere izoterme |
centre de colectare | locaţii precum exploataţii, centre de colectare şi târguri de animale, în care ecvideele domestice sau animalele domestice din speciile bovine, ovine, caprine sau suine, care provin din diverse exploataţii, sunt grupate în vederea constituirii loturilor, conform Regulamentului Consiliului nr. 1/2005/CE |
Centru colectare bovine | Exploatatie profesionala care achizitioneaza bovine si le tine in carantina in vederea comercializarilor acestora pe pietele din Comunitatea Europeana sau din alte tari terte |
Centru colectare ouă | unitate cu spaţii, dotări şi instalaţii adecvate în care se desfăşoară activităţi pentru colectarea ouălor de la un producător în vederea livrării acestora către un centru de ambalare autorizat sanitar veterinar sau către alte unităţi de industrie alimentară ori nealimentară, în conformitate cu prevederile normei sanitare veterinare şi pentru siguranţa alimentelor. |