Term | Definition |
---|---|
Interval de încredere | Denumire dată termenului statistic care descrie intervalul dintr-o distribuție în care este de așteptat să se încadreze majoritatea datelor, de exemplu, este de așteptat ca 95 % din adulți să aibă între 1,4 m și 1,9 m înălțime. |
Intervenție | Denumire dată unui instrument de sprijin însoțit de un set de condiții de eligibilitate specificate de un stat membru în planul său strategic PAC pe baza unui tip de intervenție prevăzut în prezentul regulament. |
Intoleranță | Denumire dată reacției la o substanță care nu este cauzată de un răspuns imun. Intoleranțele sunt mai frecvente decât alergiile, dar sunt mai puțin grave. |
Intrageneză | Denumire dată metodei care modifică materialul genetic al unui organism cu o combinație de secvențe diferite de la un organism donor din aceeași specie sau dintr-o specie strâns înrudită. |
Întreprindere cu profil alimentar | Denumire dată oricărei întreprinderi, fie că are sau nu drept scop obținerea de profit și fie că este publică sau privată, care desfășoară activități legate de producția, prelucrarea și distribuția produselor alimentare. |
introducere pe piață | introducere înseamnă aducerea de bunuri în unul dintre teritoriile menţionate în Directiva Consiliului 97/78/CE, transpusă în legislaţia naţională prin norma sanitară veterinară aprobată prin Ordinul preşedintelui Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor nr. 206/2006, în scopul punerii pe piaţă a acestora în baza procedurilor vamale menţionate la art. 4 alin. (16) lit. a)-f) din Regulamentul Consiliului nr. 2.913/92/CE din 12 octombrie 1992, care stabileşte Codul vamal comunitar |
Introducerea pe piață | 1 - Denumire dată deținerii produselor alimentare sau a hranei pentru animale în scopul vânzării, incluzând oferirea spre vânzare sau orice altă formă de transfer, indiferent dacă este gratuită sau nu, și cuprinde vânzarea, distribuția și alte forme de transfer. |
Ipoteză conservatoare | Denumire dată estimării care tinde să fie excesiv de prudentă sau care oferă „cel mai pesimist scenariu”, folosită adesea în evaluarea riscurilor pentru a asigura luarea în considerare a celui mai mare risc posibil. |
Iradiere | Denumire dată tratării alimentelor cu radiații, cum ar fi raze X, ca mijloc de ucidere a bacteriilor potențial dăunătoare. |
Iradierea alimentelor | Procesarea produselor alimentare prin radiații ionizante, în special raze gamma, raze X sau electroni accelerați, așa cum sunt specificate în Standardul General Codex pentru Alimentele Iradiate. Conform CXC_01e - Ghid de practică pentru prelucrarea prin radiații, al Codex Alimentarius |
jumări | resturi de procesare ce conţin proteină, după separarea parţială a grăsimii şi a apei; |
Laborator de cofetărie şi/sau patiserie | unitate cu spaţii amenajate în care se desfăşoară activităţi pentru recepţia şi depozitarea materiilor prime de origine animală şi nonanimală provenite din unităţi autorizate şi/sau înregistrate sanitar veterinar şi pentru siguranţa alimentelor, prepararea de meniuri şi servirea mesei către consumatorul final. |
lagomorfe | iepuri domestici, iepuri sălbatici şi rozătoare |
Lant alimentar | (3.21) succesiune de etape în producerea, procesarea, distribuirea, depozitarea şi manipularea unui aliment |
lapte crud |
lapte produs prin secreţia glandei mamare a unor animale de fermă, care nu a fost încălzit la o temperatură mai mare de 40°C sau nu a fost supus unui tratament cu efect echivalent.
Synonyms -
lapte |