Term | Definition |
---|---|
Agent patogen | Organism (de exemplu bacterie, virus sau parazit) care poate provoca boli. |
Alergen | Substanță în mod normal inofensivă, de exemplu un ingredient dintr-un produs alimentar, care provoacă o reacție alergică (imediată) la o persoană predispusă. Agent, în general de natură proteică, și care, introdus în organism pe cale digestivă, respiratorie etc. produce manifestări patologice provocate de creșterea sensibilității organismului la respectiva substanță. Conform Ghid-ului de bune practici de igienă și producție culinară în Punctele Gastronomice Locale |
Alergen ou |
anexa II, punctul 3 se referă la toate ouăle provenite de la păsări de crescătorie.- Lista alergenilor [anexa II la Regulamentul (UE) nr. 1169/2011] |
Alergen cereale | astfel cum sunt menționate în anexa II punctul 1, trebuie să fie considerate ca o listă exhaustivă - Lista alergenilor [anexa II la Regulamentul (UE) nr. 1169/2011] |
Alergen lapte |
din anexa II, punctul 7 se referă la laptele de la glanda mamară a animalelor de fermă..- Lista alergenilor [anexa II la Regulamentul (UE) nr. 1169/2011] |
Alergenicitate | Capacitatea de a declanșa un răspuns imunitar anormal, care provoacă o reacție alergică la o persoană. |
Aliment | Denumire dată alimentelor astfel cum sunt definite la articolul 2 din Regulamentul (CE) nr. 178/2002 al Parlamentului European și al Consiliului. |
Aliment nou | Produs sau ingredient alimentar care nu a fost utilizat într-o măsură semnificativă pentru consumul uman în Uniunea Europeană înainte de 15 mai 1997. |
Aliment pentru animale | produs simplu sau compus (produse simple sau compuse), fie procesat (procesate), semiprocesat (semiprocesate) sau brut (brute), care este destinat (sunt destinate) hrănirii animalelor care nu sunt folosite pentru obţinerea de alimente |
Aliment potențial dăunător | Aliment capabil să suporte o creștere rapidă și progresivă a numărului de microorganisme toxicogene. Conform Ghid-ului de bune practici de igienă și producție culinară în Punctele Gastronomice Locale |
Aliment preambalat | Denumire dată unui produs alimentar preambalat astfel cum este definit la articolul 2 alineatul (2) litera (e) din Regulamentul (UE) nr. 1169/2011. |
Aliment tradițional | Alimentele tradiționale sunt un subgrup al alimentelor noi. Termenul se referă la alimentele consumate în mod tradițional în țări din afara UE. Cuprinde alimente obținute din plante, microorganisme, ciuperci, alge și animale (de exemplu, semințe de chia, fructe de baobab, insecte, castane de apă). |
Alimente gata de consum | Alimente destinate de producător consumului direct, care nu trebuie gătite sau prelucrate în alt mod. |
Alimente iradiate | Produse alimentare procesate prin radiații ionizante în conformitate cu Standardul General pentru Alimentele Iradiate (CXS 106-1983). Astfel de alimente sunt supuse tuturor standardelor, codurilor și reglementărilor relevante aplicabile omologului neiradiat. Conform CXC_01e - Ghid de practică pentru prelucrarea prin radiații, al Codex Alimentarius |
Alte animale | Denumire dată animalelor din alte specii decât cele care intră sub incidența definiției de animale terestre sau acvatice. |